Народно Читалище “Изгрев” е основано на 10.06.1950г. Първи председател на читалището е Азис Дураков. Работят като ръководители – Иван Панчев, Басри Мименов, Асан Спахиев. От 1975г. към читалището се открива длъжността секретар – библиотекар и от тогава до днес Саид Саитов заема тази длъжност. През 1998г. е разкрит и втори щат – библиотекар, в продължение на пет години като библиотекарка работи Юлия Саитова, от 2004г. до сега длъжността се изпълнява от Надя Малаева. 
 
Председатели а Читалището след г-н Иван Панчев са Филка Дерменджиева, Тенчо Зейнев, Ресим Шекиров, Младен Даутев и Юри Делиев. 
 
От самото основаване до ден днешен, основните дейности които Читалище “Изграев” активно развива са: 
 
  • Библиотечна дейност и художествена самодейност. Сформиран е народен хор, танцов състав и театрална трупа. Читалището става и е основен стожер просветно – културните прояви, дейно участва и разнообразява духовният живот на населението в с. Вълкосел. 
  • Библиотеката, помещаваща се в светли и просторни помещения с над 13 000 тома разнообразна литература, с над 550 читатели, със заемна и читалня. Библиотеката към читалището провежда много и разнообразни мероприятия, срещи с автори, обсъждания на книги и специализирани тематични вечери. 
 
Саид Саитов, настоящият секретар на читалището е награждаван три пъти с диплом и значка “Отличие за читалищна дейност” от Министерството на културата на Р. България. Читалището редовно участва в културните мероприятия от първият до десетият събор на народното творчество “Пирин Пее”, читалищните групи участват активно и завоюват редица, дипломи, грамоти, първи места и златни медали. Имат и участия удостоени със златни медали от Съборите “ Копривщица”, международният фестивал във Велико Търново, международен фестивал в Р. Турция – Истанбул 1998г. 
 
Читалището притежава добродетелността да бъде преносител на светлина, носи мисията да съхрани обозримостта на българските танци, хора, напеви и обичаи, да запази всичко това чисто и автентично.